Lära sig spela ett instrument

Om du, precis som jag, lever för musik så har du säkert alltid drömt om att lära dig spela ett instrument. Eller så kanske du redan spelar och vill bli bättre, eller lära dig någonting nytt…?

Musik är utvecklande och kreativt. Att spela kan ibland kännas som en form av meditation där omgivningen tonar bort och koncentrationen och musiken blir allt som existerar för en stund. Dessa ögonblick är helt underbara oavsett om du spelar för din egen skull eller om du vill spela för någon annan. Att spela för publik kan vara lika utvecklande som skrämmande, och det är inte alla som klarar av något sådant. Men skulle det vara så att du blir nervös bara av tanken, så går det faktiskt lika bra att spela hemma i lägenheten där ingen hör.

Att lära sig spela

Vissa av oss har antagligen redan gått i musikskolan som barn och lärt oss att läsa noter och hålla takten. Jag har själv många roliga minnen från min skoltid, både på grundskolan och på gymnasiet. Men hur gör man om man inte fått den chansen redan som barn? Kan man verkligen lära sig spela som vuxen?

Svaret är förstås: Det är klart att man kan! Det är aldrig försent att börja med någonting nytt. Utom möjligen med fiol. Fiol är ett krångligt instrument… Nej, skämtar bara. Vill du lära dig spela som vuxen kan det vara lättast att läsa igenom kurskatalogen hos exempelvis ABF eller Medborgarskolan. Dessa har nya kurser varje termin och har du tur kan du säkert hitta en kurs i just det instrument som du vill lära dig. Kurserna kostar visserligen en slant, men det är värt det. Jag lovar.

Prova Privat

Det är inte alla som känner sig bekväma att göra saker i grupp. Framför allt verkar det som att det här motståndet smyger sig på med åldern. Men om du lider av akut scenskräck så är det värt att leta efter privatlärare. Sök på internet och se vad du kan hitta. Det finns många talangfulla människor som arbetar som musiklärare för privatpersoner.

Gå en utbildning

Du kan även gå en utbildning. Vissa folkhögskolor erbjuder utbildning både i enstaka instrument eller sång, men också i olika former av musik. Bland annat har Skurups Folkhögskola en sommarkurs som de kallar namn Rocklinjen. Där får du chansen att prova på hur det är att gå på en musikutbildning och du får en känsla för om det är någonting för dig. Kom ihåg att du inte måste uppträda för publik eller gå någon dyr utbildning, det går faktiskt lika bra att spela för din egen skull.