Vilken musik streamingtjänst är egentligen bäst?

Gillar du också musik? Vad kul! Då har vi mycket gemensamt. Det finns mycket att säga om musik oavsett om man gillar samma eller olika. För visst är det fantastiskt att det finns så många olika typer av musik att lyssna på och tänk att det verkligen finns någonting för alla.

Musiktjänster igår och idag

I dag är vi i ett helt annat läge när det gäller musiktjänster. Tiden då man bara kunde lyssna på musik på någon raspig radiokanal eller besöka någon skivbutik är sedan länge förbi. De få skivbutiker som fortfarande finns besöks främst av entusiaster som lyssnar på LP-skivor, medan större delen av vår musikkonsumtion sker via internet och främst så kallade streamingtjänster. För den som gillar livemusik kan festivaler vara att föredra, men med streamingtjänsterna kan du lyssna till festivalens artister redan innan själva festivalen börjat. Streamingtjänster är relativt nya på marknaden och har revolutionerat tillgången till musik. Man skulle kunna säga att de gjort musiken demokratisk. Du behöver inte längre bo i en stad för att kunna köpa den senaste plattan. Istället kan du lyssna på den via en streamingtjänst som i många fall är gratis, och i vissa fall kostar en slant att lyssna på. Ytterligare en fördel är att du slipper köpa en hel platta för att du gillar en eller två låtar ur ett album.

Bästa streamingtjänsterna

Kommer du ihåg när Jay Z köpte upp Tidal och med dunder och brak lanserade den första artistägda streamingtjänsten? Det blev väl lite si och så med den saken och många användare blev också irriterade på dess halvsnåla familjeabonnemang. Det finns inte heller någon gratisversion vilket gör att många uppfattade den som ett sniket försök av artisterna att sno åt sig ännu mer pengar. Ska man se till själva tjänsten är den en riktigt bra tjänst med suveränt ljud och massor av musikvideor. Dessutom har den ett urval av låtar som i dagarna uppgår till över 40 miljoner. Den mest kända tjänsten är antagligen Spotify som på senare tid tappat en del artister till exempelvis Tidal. Fördelen med Spotify är att den har en gratisfunktion och jag uppskattar de många färdiga musiklistorna som baseras på den musik du själv lyssnat på den senaste tiden. Är man flera som lyssnar finns även riktigt bra familjeabonnemang.

Det finns förstås flera andra streamingtjänster som dock inte håller samma höga kvalitet som de här två jättarna. Bland annat finns ju Apples Itunes och Google Play Music som båda är hyfsade, men inte riktigt lika bra som Tidal och Spotify.